Stiltemeditaties Karel Klumpers
 

 De prullenbak legen   De poes en ik   Buigen   De zin van het leven   De overtuiging van Evelyne 
 Als ons glas vergaat   Smelten   Impermanentie   Op de wind rijden   Water 
 Wandelen 

 

Beschrijving voor deze pagina (spiritualiteit.htm): Inleidingen tot stiltemeditatie door Karel Klumpers, op de homepage gewijd aan 'Teksten m.b.t. spiritualiteit en mystiek, gebed en stilte, meditatie, Zen'. spiritualiteit,stiltemeditatie,bezinningstekst,inkeer,zenmeditatie,inleiding,De Geestgronden,mediteren,Bollenstreek,Bennebroek,Hillegom
  0

 

0   0

 
 
 
Mediteren in de Bollenstreek

0
startzoekpag

Wandelen

Als je met anderen samen wandelt, kan het heerlijk zijn om samen te praten. Maar het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken dat je een tijdje niet praat. Je houdt dan je volle aandacht vrij om het wandelen dieper te kunnen ervaren.

Ervaar hoe je lichaam langzaam in beweging komt. Loop ontspannen. Trek je schouders niet te veel op, laat je armen los naast je lichaam hangen of vouw bijv. je handen voor je buik. Zet je eerste voetstappen heel langzaam, zodat je bewust de grond kunt voelen. Je kunt terwijl je loopt zo je hele lichaam langs gaan. Voel je voeten, voel hoe ze op de grond neerkomen en weer loskomen. Je kunt ook aandacht hebben voor je benen. Ervaar hoe je kuiten, je knieën en je bovenbenen de rest van je lichaam dragen en voortbewegen. Geef aandacht aan je geslacht, je heupen, je billen, je buik, je rug, je borst, je schouders, je handen en armen, je nek en je hoofd.

Je zou je ervan bewust kunnen zijn dat je over de aarde loopt, dat de aarde jou draagt en dat jij de aarde aanraakt. Onze omgeving beïnvloedt ons en wij beïnvloeden onze omgeving. Als we jachtig lopen, laten we afdrukken na van spanning en zorgen. Als we relaxed lopen geven we onszelf de kans op rust en maken we ook onze omgeving kalmer.

Wandelen is bedoeld om het prettige van het in beweging zijn te ervaren. Je loopt niet om een bepaald punt te bereiken, de reis is het doel. Geniet van je omgeving, geniet van de geuren en de schoonheid. Voel hoe de wind je streelt, of hoe de zon je verwarmt. Zet alle zorgen van je af, denk niet aan wat geweest is of aan wat nog moet komen, maar stel je open voor wat nu aanwezig is. Mocht je droevig zijn of bedrukt, loop dan met dát gevoel. Vecht er niet tegen, hou het evenmin krampachtig vast. Accepteer je situatie en wees je bewust van veranderingen in je gevoel.

Je kunt eventueel extra op je ademhaling letten. Zeg bijvoorbeeld bij een inademing 'in' en bij een uitademing 'uit'. Of oefen bewuste ademhaling door het tellen van je voetstappen. Als je tijdens een inademing drie stappen zet, tel dan in jezelf: één, twee, drie, of: in, in, in één woord bij iedere stap. Doe hetzelfde bij een uitademing. Deze concentratieoefening zal je helpen om nog intenser te gaan lopen.

Als je sneller gaat lopen, is het moeilijker om je bewust te blijven van verfijnde ervaringen. Je kunt je geest wel blijven richten (en voorkomen dat je onnodig druk wordt) door bijvoorbeeld in jezelf 'links-rechts, links-rechts' te zeggen, of: 'loop-loop-loop.'
-
Versnipper je aandacht niet te veel. Ga dus niet steeds uitgebreid om je heen kijken, maar blijf minstens gedeeltelijk met je aandacht bij jezelf. Sta toe dat het lopen je kalm maakt. Natuurlijk is het niet verboden om, als je een tijdje gelopen hebt en goed in de meditatieve staat terecht bent gekomen, af en toe wél naar iets moois te kijken, bijvoorbeeld naar de lucht, de zee, een bloem, een dier of de rivier. Kijk zo open en bewust mogelijk. Zoek vormen die jou het beste passen.

Als je andere mensen ontmoet, kan je ze kort maar vriendelijk groeten. Laat je liever niet verleiden tot kletspraatjes die je uit je concentratie halen.

Thich Nath Hanh zegt in 'Wandelen in vreugde' dat de beste wandeling die zonder vorm is. "Loop niet zo langzaam dat mensen denken dat je vreemd bent. Loop zo dat anderen niet eens merken dat je aan het oefenen bent." Als je op een plek kunt lopen waar je niet wordt gestoord, bijvoorbeeld op een eenzaam stuk strand, op de hei of in een bos, kan héél langzaam lopen een groot geschenk aan jezelf zijn. Maar ook op drukkere plekken kan een beetje langzamer lopen al tot heel verfrissende ervaringen leiden.

Als je veel oefent met wandelmeditatie, zal het ook gaan doordringen in je gewone loopleven. Als ik bijvoorbeeld op mijn werk een dossier moet wegbrengen of even iets op het secretariaat moet gaan regelen, weersta ik de neiging om tijdens dat loopje in gedachten te verzinken en richt ik mijn aandacht op de loopervaring. Dit helpt me om in het hier-en-nu te blijven en niet te veel tegelijk te doen. Met elke voetstap die ik bewust op de grond zet geef ik mezelf een prettig moment en blijk ik ook anderen te inspireren. Een collega vertelde me dat ze zich vaak positief beïnvloed voelt door mijn manier van lopen. Ook thuis ben ik bewuster (en meestal langzamer) gaan lopen. Zo is zelfs een doodgewoon loopje naar de keuken of naar de wc veranderd in een korte moment van genot en aandacht.
 

Ik mag in schoonheid lopen...

Ik mag in schoonheid lopen.
De hele dag mag ik in schoonheid lopen.
Ik mag lopen door de terugkerende seizoenen.
Ik mag over het pad lopen dat gemarkeerd is met stuifmeel.
Ik mag lopen terwijl de sprinkhanen rond mijn voeten dansen.
Ik mag door het bedauwde gras lopen.
Ik mag in schoonheid lopen.
Ik mag lopen met schoonheid voor me.
Ik mag lopen met schoonheid achter me.
Ik mag lopen met schoonheid boven me.
Ik mag lopen met schoonheid onder me.
Ik mag lopen terwijl overal om mij heen schoonheid is.
Ik mag op mijn oude dag, levend, wandelen over een pad vol schoonheid.
Ik mag op mijn oude dag, opnieuw levend, wandelen over een pad vol schoonheid.
Het eindigt in schoonheid.
Het eindigt in schoonheid.

GEBED VAN DE NAVAJO INDIANEN
 
   Inleiding tot stiltemeditatie door K. Klumpers (k.klumpers1@freeler.nl)
0 Mediteren in de Bollenstreek 0

 

Mediteren in de Bollenstreek