Stiltemeditaties Karel Klumpers
 

 De prullenbak legen   De poes en ik   Buigen   De zin van het leven   Evelyne's overtuiging 
 Als ons glas vergaat   Smelten   Impermanentie   Op de wind rijden   Water 
 Wandelen 

 

Beschrijving voor deze pagina (spiritualiteit.htm): Inleidingen tot stiltemeditatie door Karel Klumpers, op de homepage gewijd aan 'Teksten m.b.t. spiritualiteit en mystiek, gebed en stilte, meditatie, Zen'. spiritualiteit,stiltemeditatie,bezinningstekst,inkeer,zenmeditatie,inleiding,De Geestgronden,mediteren,Bollenstreek,Bennebroek,Hillegom
  0

 

0   0

 
 
 
Mediteren in de Bollenstreek

0
startzoekpag

Smelten

Vorige week had ik een ontroerende ontmoeting met een van mijn lievelingspatiënten. Deze man is ernstig ziek en het leek me hoog tijd om over de dood te praten. We hadden het over wat er na de dood komt, misschien. Eerst zei hij dat God volgens hem niet bestond. Toen ik hem ongelovig aankeek, corrigeerde hij zichzelf. Hij zei: "Nou ja ik geloof wel in God, maar niet in de God van de religies, met een baard en zo. Ais ik 's avonds naar de sterren kijk, dan kan ik me niet voorstellen dat het universum achter die sterren ophoudt. Volgens mij is er achter de sterren nog iets, een heel Groot Licht. Dat is voor mij God.' Ik vond dat in al zijn kinderlijkheid een prachtig beeld.

Naar aanleiding van de tsunami hoor ik veel mensen over God praten. De columnist Jan Mulder zei op televisie dat het hem raakte, dat veel mensen in Azië geen hekel aan God krijgen. Ais rasongelovige had hij verwacht dat ze zouden zeggen: 'God! Als je zo veel leed over ons uitstort, willen we niets meer met je te maken hebben!' Maar velen schijnen te denken dat de vloedgolf een straf voor hun zonden is en dat het feit dat zo veel tempels gespaard zijn gebleven dit aantoont De cynicus Mulder zei: "Dit sterke geloof overtuigt mij; ik geef geld, niet alleen voor voedsel en voor nieuwe huizen en boten, maar ook voor hun tempels."

De goddelijke dimensie is voor mij het meest fundamentele aspect van het leven - en tegelijkertijd denk ik liever niet te veel over God en goddelijke krachten na, omdat ik het zo vaag vind. Als het erop aankomt ben ik erg concreet; ik wil iets liefst zien voor dat ik het geloof. En dat is in dit geval een beetje lastig.

In de Nieuwe Bijbel Vertaling staat een heel rijtje synoniemen voor het begrip 'God': JHWH, Aanwezige, Eeuwige, Enige, Heer, Levende, Onnoembare - ik denk dat we allemaal er nog wel een paar zouden kunnen opnoemen. Maar het probleem van de ontastbaarheid wordt er niet door opgelost. Ieder weldenkend mens snapt dat er meer is tussen hemel en aarde dan we kunnen zien. Alleen: wat?

De Russische schrijver Leo Sjestov waarschuwt voor cliché's als het over deze zaken gaat en roept op om alle beelden los te laten en innerlijk te smelten. Hij zegt dat we datgene moeten laten breken wat beschouwd wordt als de basis van ons bestaan:
 

(...) al die kant en klare zekerheden en al die pasklare definities en begrippen, waarin wij gewend zijn de zogenaamde eeuwige waarheden te zien. We moeten ervaren dat alles in ons vloeibaar geworden is, dat vormen niet op voorhand door een eeuwige wet bepaald zijn, maar dat de mens die voor zichzelf moet scheppen, elk uur, elk moment. (*)
 
 

Dat is nogal wat. Het liefst willen we ons vasthouden aan een paar zekerheden, en uitgerekend op de belangrijkste vraag zouden we steeds opnieuw weer zélf een antwoord moeten verzinnen! Ik heb het leven nooit makkelijk gevonden en deze benadering draagt daar zeker niet aan bij. Helaas zit er misschien toch wel waarheid in. Om te kunnen stromen moet je eerst smelten. Om je werkelijke gezicht te vinden, moet je eerst je masker afzetten. En, zoals mijn pas gevonden Zenmeester Ton Lathouwers zegt: het echte, het authentieke wat vrij komt als we een masker weghalen, stolt direct weer tot een nieuw masker.

Ik wil graag liefdevoller worden. Daarvoor moet ik meer stromen. En om te kunnen stromen moet ik eerst smelten... Mijn ego loslaten, mijn zekerheden, mijn wil misschien zelfs. Innerlijk smelten. Niets willen, niets doen. Mediteren. Niet als een afgesloten harde steen, maar meer als een bloem, open voor de openheid.

Laten we de stilte open ingaan.

(*) Geciteerd in T. Lathouwers (2002) Meer dan een mens kan doen p. 181

 
   Inleiding tot stiltemeditatie door K. Klumpers (k.klumpers1@freeler.nl)
0 Mediteren in de Bollenstreek 0

 

Mediteren in de Bollenstreek