Stiltemeditaties Karel Klumpers
 

 De prullenbak legen   De poes en ik   Buigen   Zin van het leven   Evelyne's overtuiging 
 Als ons glas vergaat   Smelten   Impermanentie   Op de wind rijden   Water 
 Wandelen 

 

Beschrijving voor deze pagina (spiritualiteit.htm): Inleidingen tot stiltemeditatie door Karel Klumpers, op de homepage gewijd aan 'Teksten m.b.t. spiritualiteit en mystiek, gebed en stilte, meditatie, Zen'. spiritualiteit,stiltemeditatie,bezinningstekst,inkeer,zenmeditatie,inleiding,De Geestgronden,mediteren,Bollenstreek,Bennebroek,Hillegom
  0

 

0   0

 
 
 
Mediteren in de Bollenstreek

0
startzoekpag

De prullenbak legen

Wat ik jullie graag wil vertellen en niet kan vertellen en toch een beetje ga proberen te vertellen...

Laatst zat ik te mediteren. Het was nog erg vroeg. Er reden al wat auto's voorbij. Ik hoor dat eigenlijk alleen maar als ik mediteer. Soms stoort het geluid me. Het helpt me, als ik bedenk dat ik zelf ook vaak in een auto rij.

Deze keer zag ik opeens het grappige ervan in. Dat we van A. naar B. rijden in de hoop iets te bereiken. Eindeloos van A. naar B. Ik dacht: zo krabbelen we in Gods hand heen en weer. En het mysterie kijkt liefdevol toe en denkt: 'wat zijn ze weer druk, vandaag.'

Mijn mediteren lijkt vaak min of meer vruchteloos. Nou ja, ik voel me achteraf meestal wel lekkerder, verfrist en voldaan dat ik de discipline heb opgebracht. Maar spirituele vooruitgang merk ik niet zo vaak bij mezelf. Ik vorder maar moeizaam op de Weg. Er kunnen weken, maanden zelfs voorbij gaan, dat ik het gevoel heb dat ik niet echt verder kom. Meditatie lijkt dan vooral het legen van mijn geestelijke prullenbak.

Maar nu was er opeens vooruitgang. Er ontvouwde zich een inzicht. Ik wist onmiddellijk dat dit belangrijk was. Het is ook bij me gebleven. Maar als ik het in woorden tracht te vangen, glipt het weer weg.

Ik kon even verder kijken dan normaal. Ik kon de stilte horen achter het geluid van die auto's. De stilte die er altijd is. Zoals ik op goede momenten de rust kan voelen onder mijn onrust. Ik dacht 'dit moet ik onthouden'. En verwierp dat weer, met een glimlach. 'Niet te veel hechten, Karel.'

Een goeroe, die mij vroeger antwoorden gaf op vragen die ik me nog niet eens bewust was, zei: Alle belangrijke dingen zijn er al. Zoek je geluk? Kijk goed, het is er al. Zoek je rust? Doe niks, dan komt de rust vanzelf. Stop je zoektocht, dan zal je merken dat je al gearriveerd bent!

Mediteren is voor mij het stoppen met de zoektocht. De zoektocht die ik (bijna) elke dag opnieuw begin, als ik wakker wordt. Als ik bedenk wat ik wil gaan doen. De zoektocht die ik voortzet, als ik op een thuisdag een lijstje maak van de klussen die gedaan moeten worden. Of als ik in de trein, op weg naar mijn werk, in mijn agenda kijk wat er die dag voor afspraken staan. De zoektocht die weer doorgaat, als ik op weg naar huis, of 's avonds in bed, nog even de dag laat passeren. Als ik een mailtje stuur naar een vriend of vriendin, in een magere poging om de vriendschap te onderhouden. De zoektocht die zelfs 's nachts, in mijn dromen, vaak door lijkt te gaan.

Er is niks mis met dat zoeken. We moeten allemaal heel veel doen om te overleven en om ons leven zin te geven. Maar we mogen ook zijn. Ik geloof dat je een balans moet vinden tussen doen en zijn, tussen genieten en werken. We leven in een maatschappij die ons enorm opjut om steeds maar te doen. Totdat we doodmoe zijn. En daarna gaan we ons verdoven met sigaretten, eten, wiet, alcohol, snoepen, spelletjes, TV kijken. Mediteren betekent voor mij: stoppen met 'doen'. Preciezer gezegd: 'doen' eventjes tot een minimum terug brengen. En daardoor meer ruimte krijgen voor zijn. Als ik mezelf toestemming kan geven om doen en zijn meer in evenwicht te brengen, word ik minder moe. De kwaliteit van mijn handelen gaat omhoog. En ik ben, geloof ik, een aardiger mens.

Het lukt me niet altijd 's morgens tijd te vinden voor mijn zitmeditatie. Soms probeer ik dan overdag af en toe even uit te rusten in bewustzijn. Ik staak dan mijn activiteiten en ga terug naar mezelf. Drie minuten. Of als ik vind dat ik zelfs die drie minuten niet kan missen - één minuut. Even stil zitten of stil staan. Beseffen waar ik ben, hoe ik me voel. Contact maken met mijn buik. Zitten op de schommel van de ademhaling: rijzen - dalen, rijzen - dalen, rijzen - dalen. Naar binnen gaan. Luisteren naar de meester in mezelf.

En dan weer naar buiten. Verder krabbelen.

 
   Inleiding tot stiltemeditatie door K. Klumpers (k.klumpers1@freeler.nl)
0 Mediteren in de Bollenstreek 0

 

Mediteren in de Bollenstreek