Stiltemeditaties Karel Klumpers
 

 De prullenbak legen   De poes en ik   Buigen   Zin van het leven   Evelyne's overtuiging 
 Als ons glas vergaat   Smelten   Impermanentie   Op de wind rijden   Water 
 Wandelen 

 

Beschrijving voor deze pagina (spiritualiteit.htm): Inleidingen tot stiltemeditatie door Karel Klumpers, op de homepage gewijd aan 'Teksten m.b.t. spiritualiteit en mystiek, gebed en stilte, meditatie, Zen'. spiritualiteit,stiltemeditatie,bezinningstekst,inkeer,zenmeditatie,inleiding,De Geestgronden,mediteren,Bollenstreek,Bennebroek,Hillegom
  0

 

0   0

 
 
 
Mediteren in de Bollenstreek

0
startzoekpag

Buigen

Mijn hart is zoals een zingende vogel
wiens hart overloopt van vreugde:
Mijn hart is zoals een appelboom
wiens takken buigen door het rijpe fruit;
Mijn hart is zoals een meeuw
die dobbert op een vredige zee;
Mijn hart is zo gelukkig en fier,
want mijn lief kwam, mijn lief is hier.

Christina Rossetti
 

Er is de laatste tijd in onze groep een natuurlijke gewoonte aan het ontstaan, om na de loopmeditatie niet direct weer te gaan zitten, maar staande voor de zitplek even te wachten tot iedereen weer terug is op zijn of haar plaats. Telkens als we dat doen, merk ik bij mezelf een moment van stil genot, omdat we hiermee bewustzijn tonen van eikaars aanwezigheid. Een stapje verder zou zijn, als we dan ook een buiging zouden maken.

Toen ik voor het eerst Zen-meditatie ging beoefenen, merkte ik dat er in die kringen vaak en veel gebogen wordt. Aanvankelijk had ik daar wat moeite mee. Ik ben huiverig voor autoriteit. Ik ben een kind van ouders die hun opvoederstaak lang niet altijd waar konden maken. Als vrijgevochten man, opgegroeid in de anti-autoritaire jaren '60, geef ik me niet zo gauw over aan leiders en hun rituelen. Buigen associeer ik met overgave, en ik heb geleerd dat overgave aan andere mensen riskant kan zijn.

Toch ben ik van dat buigen bij meditatie gaan houden. Als ik thuis ga mediteren, doe ik het voor het zitten altijd drie keer. Ik vouw mijn handen, hef ze omhoog en maak een diepe, bewuste buiging. Ik buig dan niet voor een mens, maar voor het Licht. Door die buigingen word ik mij bewust dat het Licht er weer is, binnen mij en buiten mij, en dat ik weer in de gelegenheid ben om in vrede te gaan zitten.

Als ik buig, buig ik niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest. Ik las van de week een tekst van iemand die zei: 'Het leven bestaat voor mij uit twee bewegingen: wat ik wil met mijn leven en wat het leven met mij wil'. Mooi gezegd vind ik dat. Als ik mediteer, stel ik me open voor het leven - hoe het zich ook aandient. Ik buig als het ware met mijn geest voor het leven. Ik buig in vreugde en dankbaarheid voor de onbegrijpelijke mooie dingen van het leven. Voor de energie die elke ochtend weer aanwezig blijkt te zijn; voor de uitbundige bloemen en de vrolijke vogels. Veel moeilijker vind ik het om te buigen voor vervelende dingen. Ik buig in verbijstering en met onbegrip voor de narigheid waarover de media elke dag berichten en die ik zelf soms ervaar in de omgang met mensen. Ik buig met schaamte voor het ego´sme en de agressiviteit die ik telkens weer in mezelf tegen kom. Buigen betekent voor mij: erkennen en loslaten. Toen ik nog niet zo lang mediteerde, werd ik makkelijk afgeleid als er van buiten prikkels kwamen. Ik heb mezelf toen aangeleerd om mijn aandacht kort te richten op de bron van verstoring, er een denkbeeldige buiging voor te maken en dan weer verder te gaan met mijn meditatie.

Buigen wordt soms geassocieerd met lafheid, met strijd te snel opgeven, met jezelf kleiner maken dan nodig is. Maar wie bewust en fier buigt, zal de vreugde voelen van de overgave aan iets wat groter is dan jijzelf. In de ruimte in Den Haag waar ik groepstherapie geef, heeft jarenlang de volgende tekst gehangen:
 

God geef mij de kracht
Om te veranderen wat veranderd kan worden
Om te accepteren wat niet veranderd kan worden
En om het verschil daartussen te zien
 

Buigen betekent voor mij: acceptatie. Zien wat er is. Respect tonen.

En als je veel mediteert is het ook nog erg prettig als lichamelijke afwisseling.

Laten we buigen - niet omdat we bang zijn of zwak, maar omdat we verwondering en overvloed in ons hart ervaren.
 

Mijn hart is zoals een zingende vogel
wiens hart overloopt van vreugde:
Mijn hart is zoals een appelboom
wiens takken buigen door het rijpe fruit;
Mijn hart is zoals een meeuw
die dobbert op een vredige zee;
Mijn hart is zo gelukkig en fier,
want mijn lief kwam, mijn lief is hier.
 
   Inleiding tot stiltemeditatie door K. Klumpers (k.klumpers1@freeler.nl)
0 Mediteren in de Bollenstreek 0

 

Mediteren in de Bollenstreek